Hogyan kóstoljunk?

Hogy hogyan kóstoljunk? Én kóstoláskor arra figyelek, hogy

  1. milyen a hely hangulata,
  2. milyen a tálalás,
  3. milyen az alapanyagok minősége,
  4. hogyan készítették el az ételt,
  5. mennyire kreatív, harmonikus az étel,
  6. milyen a kiszolgálás.

Persze nyilván nem lehet teljesen kizárni a szubjektív hangokat kóstoláskor: megjegyzem, ha valami sótlan, túlsütött, rágós de soha nem várom, hogy egy étel olyan legyen, mint én. Legyen csak olyan, amilyennek a séf megalkotta.

Általában gumimókusom nekem a tudatosság.
Nem való minden étel, étterem, technológia mindenkinek, ami nem baj, csak legyen ennek tudatában.

Ha kóstolni akarsz, először is légy nyitott. Ne a megszokott ízeket, formákat várd, merj kilépni a konfortzónádból!

Én például elhatározásos halevő vagyok. Sosem szerettem a halat. Hosszú, hosszú éveken át nem is voltam hajlandó megkóstolni. Ciki vagy sem, max. évi egy “balatoni” hekk volt az, amit megkívántam, de soha semmi mást, és soha nem többet, többször. Blöe. Hal. Blöe…
Aztán az emberem a sarkára állt: “Honnan tudod, hogy nem szereted, ha sosem kóstoltad?” Tényleg! Honnan tudom? Hát… Nem is tudom. Elkezdtem halat kóstolni. Volt, ami nem jött be, volt, amit még nem tudtam megkóstolni. De kóstolom – és általában élvezem, mert új élményeket kapok, már kezdem sejteni, hogy mikor nincs jól elkészítve a hal.

Szóval légy nyitott, kísérletezz, figyelj az ételekre!

Hogyan kóstoljunk? - Kockák gyümölcsből
forrás: http://lernertandsander.com/cubes/

Jó, jó, de hogyan figyelj az ételre? Hogyan kóstólj?

Nézd meg, figyeld meg a színét, formáját! Figyeld meg, milyen az állaga? Szagold meg, mielőtt megkóstolod! Milyen a zamata? Milyen a hőmérséklete? Milyen ízeket érzel? Fölismered a fűszereket, alapanyagokat?

És most jöhet ez: Ízlik?
Esetleg előhozott valami emléket? Hogy érzed magad? Milyen emléket viszel magaddal?

Szeretek pozitív attitűddel kóstolni. Szerintem mindenki több lesz azzal, ha ajánlok egy helyet, amit érdemes fölkeresni, mint ha azt ajánlom, mit kerülj el. Ha a séfnek azt üzened: “Ez szar volt.” – azzal semmire nem megy, nem tud javítani. De ha odafigyelsz, és sikerül azt megfogalmaznod, hogy szerinted mitől lehetne legközelebb jobb, azzal építesz, nem rombolsz.

 

Menjetek, és egyetek! 🙂

 

 

%d blogger ezt szereti: