Lardo

És ha már Malackrumpli, nézzünk még egy érdekességet az étlapjukról: Mangalica Lardo.

Mangalica Lardo, rozmaring, szárított paradicsom - Malackrumpli, Buda
Mangalica Lardo, rozmaring, szárított paradicsom – Malackrumpli, Buda

A Lardo igazi slow food

Legalább fél év, mire elkészül – nem számítva persze azt az időt, amennyi az alapanyag felneveléséhez szükséges. Elkészítéséhez legalább 3cm vastag zsírszalonnára van szükség, szóval a mangalica különösen jó alapanyagnak tűnik.

A Lardo eredetileg egyáltalán nem luxus, a márványbányászok étele. Carrara környékéről származik, egyébként eredetvédett élelmiszer. Úgy készítik, hogy a zsírszalonnát lehetőség szerint szögletes darabra alakítják, aztán nagyszemű sóval és fűszerekkel – fokhagyma, feketebors, rozmaring, zsálya, borókabogyó, babérlevél, szerecsendió, szegfűszeg, fahéj – márványkádba teszik és egy márványlappal lesúlyozzák. Hat-tíz hónapig érlelték így sziklabarlangokban – manapság inkább klimatizált helyiségekben -, ahol állandó a páratartalom és a hőmérséklet.

Ha elkészült, fehér, esetleg pirosas és lágy. Semmiképpen sem sárga, az ugyanis annak a jele, hogy megavasodott.

Ha épp nem tudsz leugrani Carrara környékére egy kis Lardora, akkor nézz be a Malackrumpliba. 🙂



Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: