Mentsd meg a sajtot!

Persze ha nincs megmentenivaló sajt a hűtődben, akkor egyszerűen csak karitatív felhang nélkül készítsd el a pácolt sajtot.

Szóval ha a hűtőben kotorászás közben a kezedbe akad valami kemény izé, ami egykor sajt volt, akkor mielőtt kidobnád, adj neki még egy esélyt. A pácolással ugyanis a kiszáradt sajtok újra megpuhulnak.

Pácolt sajt készítésére természetsen nem csak a kiszáradt sajtok alkalmasak. Használhatsz fetát, camembert sajtot, kékpenészest, és más lágy vagy félkemény sajtokat. Érdekes módon a nagyon kemény sajtok nem igazán alkalmas alanyok a pácolásra, szóval azokkal inkább ne kísérletezz.
Bár persze miért is ne! Kísérletezz csak bátran, sokkal izgalmasabb, mint mindig szolgaian követni a recepteket. Legfeljebb nem lesz jó.

Így készítsd

A sajtot vágd kis kockákra.

Találd ki, hogy milyen fűszereket szeretnél használni, aztán jöhet egy befőttesüvegbe egy réteg sajt, rá fűszer, aztán megint sajt, és így tovább, amíg tele nem lesz az üveg.

Ha tele van, akkor töltsd föl valamilyen jó minőségű olajjal, úgy, hogy a sajt ne lógjon ki az olaj alól. Zárd rá a tetejét és kész is. Hagyd békén 1-2 hétig.

Én most füstölt paprikát, zöld- és rózsaborsot, babérlevelet, köménymagot és fekete mustármagot használtam. Az utóbbi kettőt előtte kicsit megpirítottam.

De eltehetsz sajtot aszalt gyümölcsökkel, fahéjjal, gyömbérrel is, így remekül megy majd gyümölcsökhöz.

Szóval ereszd szabadjára a fantáziád és fűszerezz bátran! 🙂

A legjobb, hogy az olajat nyugodtan fölhasználhatod újra. Készíts benne egy újabb adag pácolt sajtot, pácolj benne sütés előtt húsokat vagy használd salátadresszingnek.



Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: