Ras el Hanout

Idén mozgalmas időszaka volt a Malackrumplinak. Füredről Tihanyba költöztek, de közben mégis maradtak egy kicsit Füreden is: összebútoroztak a BRKLYN-nal a nyárra.

Balatonon a szezon után a legtöbb hely előbb-utóbb téli álmot kezd aludni. De a Malackrumpli nem állt ám meg itt. Tihanyban ugyan bezártak idénre, de két hete fölköltöztek Budára, a Vasas pályához, nézzetek be hozzájuk.
Nekem valahogy egyelőre hiányzik Budáról “A Küldetés”, amitől a Malackrumpli Malackrumpli. Valahogy nem éreztem annyira a farmfood-ot, nem lengte be a Vasas pálya éttermét a balatonhenyei ökotermelés szellője. Persze lehet, hogy ez csupán annak köszönhető, hogy a főpróbára néztünk be.

Érdekességeket azért így is találtam. Itt van mindjárt ez:

Sült céklafőzelék, kesudió, Ras-el-hanout, kecske joghurt
Sült céklafőzelék, kesudió, Ras-el-hanout, kecske joghurt – Malackrumpli, Buda

Mégis, mi a gőz az a Ras el hanout?!

Azt mondják, Marokkó fűszere. De ez nem teljesen igaz, ugyanis Észak-Afrika más országaiban is használják. Van, hogy húst, vagy halat szórnak be vele, de használják kuszkuszhoz, rizshez, zöldségekhez is.

Marrakesh, fűszer piac
Marrakesh, fűszer piac (Forrás: Wikipédia)

 

‘A bolt vezetője’

– ezt jelenti a Ras el hanout magyarul. Nincs egyetlen recept: ahány ház, annyi változat. A fűszerkereskedők kínálatuk legjavából alkotják meg saját keveréküket, mely általában több tucat fűszerből áll.

A gondosan válogatott fűszereket először megpirítják, és csak azután őrlik meg.

A keverék általában tartalmaz kardamomot, köményt, szegfűszeget, fahéjat, szerecsendiót, szegfűborsot, szárított gyömbért, chili paprikát, koriandermagot, borsot, édes és csípős paprikát, görögszénát és szárított kurkumát. Az összetétel amúgy regionálisan is változik. Van, ahol tesznek bele kőrisbogyót, földimandulát, nőszirom gyökeret, barátcserjét, kubebaborsot, csipkebogyót, édeskömény magot vagy ánizst, galangált, hosszú borsot.

Fokhagyma, sáfrány, diófélék vagy szárított gyógynövények viszont nincsenek a Ras el hanout-ban, ezeket inkább önálló fűszerként használják.Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: