Scone és Clotted Cream – it’s teatime!

Szóval az ember bemegy egy szabadon választott angol teázóba. Mert bemegy, ha már egyszer Angliában van. Azért, hogy szerezzen valami nagyon angol tea-élményt.
Természetesen rendel teat. Amit természetesen tejjel iszik, ahogy az angolok.
És rendel valami harapnivalót mellé. Valamit, ami igazán angol. Annyira, hogy bár alig hallani róla, hiszen se nem bonyolult, se nem szemkápráztatóan gyönyörű, mégis elmaradhatatlan része az igazán angol ötórai teának. Legyen ez a valami mondjuk a scone lekvárral és clotted cream-mel!

Julia's tearooms - Google Street View
Julia’s tearooms – Google Street View

Sokféle scone létezik: édes, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, vagy sós, sajtosan. De hagyományosan clotted cream-mel és lekvárral fogyasztják.

Na de pontosan hogy? Nem, ne gondold, hogy mindegy!

3 mód, ahogy soha NE edd a scone-t!

  1. A scone-t sose vágd késsel!
    Kézzel törd ketté, mint ahogy egy zsömlét vágnál föl szendvicsnek.
    Vagy törd falatonként. De sose tördeld föl előre az egészet falatokra! Eddig OK? Rendben, akkor menjünk tovább.
  2. A scone-ból sose csinálj szendvicset oly módon, hogy az alsó és a felső felét összeragasztod clotted creammel és lekvárral! Nem, ezt a borzalmat soha nem akarod elkövetni.
  3. Mint ahogy villával sem esszük. Soha. Mondjuk ezt könnyű betartani, az öt órai teához ugyanis egyszerűen nem szervíroznak villát.

Van itt még egy ősi vita

Miszerint először a clotted cream vagy a lekvár kerüljön a scone-ra? (Remélem, átérzed micsoda probléma ez! 🙂 )

A Cornish-stílusú scone fogyasztás elsőként a lekvárt, majd annak tetejére elhelyezett clotted creamet tartja helyesnek. Devonban ezzel szemben az először a clotted cream és csak azután a lekvár módszert tartják egyedül üdvözítőnek.

 

Scone, lekvár és clutted cream
Scone, lekvár és clotted cream

Gordon Ramsay éttermében így készítik.

Hozzávalók:

  • 700 g liszt (száraz élesztővel kevert)
  • 2tk sütőpor
  • 150g sótlan vaj fölkockázva
  • 300g teljes tej
  • 165g cukor
  • 150g mazsola (vagy bármilyen más aszalt gyümölcs, amit szeretsz)
  • 4 tojás
  • 1 csipet só

Így készítsd:

  1. Keverd össze a lisztet, a sütőport és a vajat.
  2. Keverd hozzá a cukrot, a mazsolát, a tojást (ebből kicsit tegyél félre, hogy majd meg tudd kenni a scone-ok tetejét) és a tejet.
  3. Gyúrd addig, amíg jó állaga nem lesz a tésztának.
  4. Nyújtsd ki 2cm vastagra a tésztát.
  5. Szaggasd ki nagyobb pogácsaszaggatóval egy lisztezett deszkán.
  6. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire.
  7. Kend meg a tetejét a maradék tojással.
  8. 195 fokon süsd 12 percig.
  9. Élvezd!

 

Tetszett? Kövesd a KóstolóKommandótFacebookon és az Instagramon!



Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: