Szárított tojássárgája: umamibomba házilag

Szárított tojássárgája – valamikor egy jó hónapja futottam bele. Azt írták róla, hogy igazi umamibomba. Könnyen belátható, hogy azonnal ki kellett próbálnom.

 

Az első kísérlet, projekt start: 2017. december 23.

Kimértem, aztán összekevertem 0,5 kg sót és 0,5 kg cukrot.

Aztán kerestem egy dobozt, amibe ez kényelmesen elfért. Egyes források szerint nem muszáj, hogy legyen teteje, de azért nem árt. A dobozba beleszórtam a só-cukor felét nagyjából. Aztán csináltam hat kis fészket, és jöhettek is a tojások.

Bio tojás. Szétválasztottam a sárgáját a fehérjétől. Figyelni kell, hogy csak a tojássárgája maradjon. A fehérjét minél alaposabban el kell távolítani.

Egy tojássárgája menet közben sajna kidurrant, így aztán hoztam gyorsan egy másikat. (Ér megkeresni a pótlást, az ugyanis véletlenül nem bio, hanem mélyalmos tojás. Érdekes, micsoda különbség van a színükben.)

Aztán amikor a hat tojássárgája elfoglalta a helyét a hat fészekben, akkor jöhet a só-cukor másik fele.

Ennyi. Már csak várni kell.

A tető egyébként azért praktikus a dobozra, mert a hűtőben a várakozás alatt bármi beleeshet véletlenül, pedig a tojásoknak nyugalomra van szükségük. 🙂

Várakozás

Mikor van kész? Éppen 19 napot vártam, hogy végre megláthassam a szárított tojássárgákat.

Többek között éppen ezért is lesz több kísérlet. Ugyanis muszáj kipróbálnom a teljesen rövid, 2 és fél órás távot is. Ennyi idő alatt persze egyáltalán nem lesz szilárd a szárított tojássárgája. Akkor gyakoratilag olyan lesz, mint egy lágytojás belseje. Ebben az állapotában leginkább pirítóson fogyasztva lehet remek.

És azt is meg kell tudnom, hogy mi van akkor, ha egy teljes hónapig hagyom pihenni.

 

Kikelés: 2018. január 11.

Eljött végre a nap, amikor leporolhattam a tojássárgákat. Elkezdtem lesöprögetni az első tojásról a só-cukrot, aztán egy kanállal óvatosan megtörtem a kiszívott nedvességtől képződött kérget. Előbukkant végre az első gyönyörűség!

Emlékeztek arra a zselés cukorra, amit kristálycukorba forgattak? Na, pont olyanok a tojássárgák is, csak kicsit feszesebbek, keményebbek. Amennyire lehet, le kell söprögetni a ráragadt só-cukrot, aztán irány a fürdő! Vízbe merítve óvatosan le kell mosni róla a maradékot.

Ne lepődjetek meg, a víztől a külső réteg azonnal nyálkás lesz. Ezért a legjobb egy szűrőben szárítani, esetleg papírtörlővel vagy szalvétával óvatosan megtörölgetni. Eredetileg a tiszta tojássárgákat tüllkendőbe kötözik, és levegőn szárítják, de épp nem volt otthon megfelelő tüllkendőm.

Kettőt gyorsan be is csomagoltam ajándéknak (= betettem egy kis csatos üvegbe).

Aztán rájöttem, hogy ajándékozás előtt akár meg is kóstolhatnám… 😉

Szárított tojássárgája - az ebéd
Semmi extra. Csak egy kis spagetti, sajt, bors – és a csodás szárított tojássárgája

Elkövetkező kísérletek

Nyilván nem állok meg itt. Egyrészt játszani fogok a várakozási időkkel, de az ágyazással is. Más arányban kevert só és cukor, csak só, fűszerek, és füstölt só – ezeket biztosan be fogom még vetni.

 

 

Tetszett? Kövesd a KóstolóKommandót a Facebookon és az Instagramon!Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: