Halászkert, Balatonfüred

Kilencvenes évek – szevasztok!

Az egyetlen, amiből rájöhetsz, hogy a balatonfüredi Halszkert kapuja mégsem  valódi időkapu, amin át tényleg visszajutsz a kilencvenes évekbe, az az, hogy a pincérek nem beszélnek már annyira magától értetődően németül.

Halászkert, Balatonfüred – Kockás abrosz és 50. jubileum

A Halászkert alapvetően rendben van. Nem is akar másnak látszani, mint egy kockás abroszos pörkölt-nokedli (no persze mondjuk jóval inkább hal) étterem. Tökéletesen önazonos, és amit ígér, azt adja is.

Halászkert, Balatonfüred - kockás abrosz
Halászkert, Balatonfüred – kockás abrosz

Idén ünneplik az 50. szülinapjukat*, ennek öröméte az 1967-es étlapról is beválogattak néhány fogást az aktuális étlapba. Ami amúgy nem változik sűrűn (változik egyáltalán?), mert sok étel ismerősként köszönt vissza, pedig ha jól emlékszem, három éve jártunk itt legutóbb – egyébként akkor először
(* Az eredeti Halászkert 1961-ben leégett, a mostani épület nyitott ’67-ben.)

Halászkert, Balatonfüred - az új épület
Halászkert, Balatonfüred – az új épület
Halászkert, Balatonfüred - hetvenes évek
Halászkert, Balatonfüred – hetvenes évek

Nem szép étterem. Egyáltalán nem hívogató, nem olyan “hű, ide üljünk be!” típus. Persze korrekt, rendben van minden, csak valahogy olyan kilencvenes évek. Tudod, amikor tök menő az a mackóalsó, de hát operába azért mégis… Na jó, a Halászkert végül is nem is akar úgy kinézni, mint aki operába jár. Szóval tisztességes, nincs semmi becsapás.

 

Nem maradsz éhes – bár nem ez lesz életed gasztroélménye

Minden összhangban van itt egymással: az alapanyagok, az ételkészítés és a szervíz is. Megfelelő alapanyagokból főznek egy jót. Eléd rakják, aztán: Egyél Pistám! Tudod, amikor a házigazda jól megpakolt tányért rak eléd. Házias ízek, nem szerény adagok. A tálalás is hozza a kilencvenes éveket: srégan vágott pórékarikák, valami kis zöld, meg egy fél koltélparadicsom. Semmi csicsa, de azért vedd már észre, hogy még meg is díszítették neked. Anyád úgyis max. kovászos uborkát rak a pörkölt mellé, díszítés otthon soha sincs. Szóval jószándékot mindenképp főznek az ételbe.

Vörösboros marhapörkölt
Vörösboros marhapörkölt
Vadas szalvétagombóccal
Vadas szalvétagombóccal

A szervíz is pont ilyen. Pocakos pincérek általában gyorsan, láthatóan évtizedes tapasztalattal sürögnek az asztalok körül. Nincs túltolt kedvesség, csak korrekt kiszolgálás. Mit hozhatok? Parancsoljon! Egy finom kávét még esetleg? Semmi feszengés, de semmi surmó haverkodás vagy orr-fennhordós sznobizmus.

 

 

 

 

Korrekt hely, ha jót akarsz enni, de sem flancra, sem trendi, kreatív dolgokra, pláne fine diningra nem vágysz.

És ha bolondulsz az 1988-95 közti MTV slágerekért. 😉 Itt ugyanis csak az szól, semmi más.

 

Web: halaszkert.hu
Facebook: https://www.facebook.com/HalaszkertBalatonfured/
Cím: Balatonfüred, Zákonyi utca 3.

 

Nem saját képek forrása ez és ez.
Halászkert weben itt.

 

(UPDATE: Ma esti info pletyka, hogy a fürediek szerint nem igazán jó hely ez. Tény, hogy egyre másra nyílnak sokkal kreatívabb, modernebb helyek Füreden a Halászkertnél. De ha a szükség úgy hozza, azért jóval inkább egy pörkölt (vagy valami hal – én nem vagyok rajongó) a Halászkerben, mint kifli-parizer a Tescoból. 😉 )Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: